Видове барбекюта

Преди закупуване на барбекю, се уверете че не сте в нарушение със закона на вашият град.

Газови барбекюта

Газовото барбекю е най - разпространено. При него освен бутилиран пропан се използва и природен газ като източник на гориво. По - голямата част от газовите барбекюта са създадени за пропан, но могат да бъдат пригодени и за природен газ.

Съществена разлика между пропан и природен газ няма. Ако имате достъп до природен газ, да използва него за барбекюто си, тъй като е по - удобен и евтин, отколкото да се пълнят газови бутилки с пропан.

Газово барбекю се предлага в различни размери:

  • малки (единични)
  • големи (семейни)
  • още по-големи, предназначени за ресторанти.

Газовите барбекюта имат следния дизайн: грил е свързан към подвижна рамка (обикновено на колела), която придържа освен него, така и резервоара за горивото.
 

 

Подвижната рамка придържа също така и странични масички или други помощни материали, зависи от модела.
 

 

Тенденция при изработването газови барбекюта, е прибавянето на инфачервена горелка, която се поставя в задната част на грила. Предназначена за хоризонтални грилове, инфарчервената горелка ви предоставя равномерна топлина.

 

Електрически мотор задвижва металния шиш, на който сте поставили месото. Върху металния шиш може да поставите и по малък, чрез който можете да изпичечете по - малки разфасовки.

 

 

Газовото барбекю е най-подходящо за нетърпеливия готвач, който иска по-бързо да запали грила и да приготви храната, без да се притеснява за подготовката и почистването на въглените.

 

 

Електрически барбекюта

Електрическото барбекю се захранва на ток. Месото се изпича върху специални нагряващи се плочи, което не изисква наличие на огън. Електрическото барбекю е в два основни вида

  • за вътрешна употреба
  • за външна употреба.

 

Електрическото барбекю е подходящо за живущите в градове, тъй като няма наличие на огън и опасността от пожар е по-малка. Недостатък при него, както и при газовите барбекюта, е липсата на типичния опушен вкус.

Барбекюта на въглища

Барбекюто на въглища изисква малко по-дълга подготовка преди изпичането на храната. Използват се брикети или дървени въглища, които се палят предварително за направата на жар.

  • Дървените въглища са по-скъпи, но се палят по лесно от брикетите. Осигуряват ви освен фин опушен вкус, така и по-малко пепел.
  • Брикетите са по-евтини, произведени от биомаса, което означава, че горят по-дълго време, но съдържат повече стърготини, което в повечето случаи се отразява на вкуса храната.

 

 

Сравнение на продукти